Lugn

ornament 02
Återbesök hos läkaren imorse. Bjarne var med mig även den här gången. Kändes helt annorlunda än förra måndagen. Då började det hela med ”Jag har tyvärr inga goda nyheter…”, och sedan jobbig provtagning. Sedan dess har nyheten sjunkit in och jag har accepterat att läget är som det är. Dagens läkarbesök hade istället fokus på behandlingen och sådant som är kopplat till den. Ingen ny chock alltså, och jag kände mig inte skärrad utan höll mig förvånansvärt lugn. Ännu är inte alla analyser av vävnadsprovet klara, alltså har jag ännu inga närmare detaljer om behandlingen. På torsdag kommer jag att ha kontakt med läkaren per telefon då resultatet av analyserna ska finnas tillgängligt.

Det är viktigare att kunna sätta in exakt rätt behandling än att omedelbart påbörja behandling, var budskapet. Med tanke på de enorma framsteg som har gjorts inom cancerforskning kan jag förstå detta. Man har inte bara bröstcance utan det flera många variationer är olika varianter på behandling blir aktuella. En sak som återstår att se är om jag får behandling på SÖS eller på KS i Solna. KS kan bli aktuellt om en viss kompletterande medicinering passar mig, kring vilken det pågår en studie. Under vilka förutsättningar detta kunde bli aktuellt är tyvär en detalj som jag inte lyckades lägga på minnet idag…

Efter läkarbesöket kände jag mig riktigt lugn. Vi gick och tog en kaffe på Riposo på Drottninggatan, och sedan gick jag bort till kontoret. En av tjejerna på jobbet som jag har berättat om bröstcancern för kommenterade faktiskt att jag såg så glad ut, och fråga något i stil med ”har du fått veta att det trots allt inte är cancer?”. Jag är nog bara glad att a) behandlingen närmar sig och b) jag inte fick ytterligare dåliga nyheter idag (visst fanns det oro för det).

Jag är ju fortfarande i fertil ålder, och med tanke på att vi inte har lyckats få barn så är läkarna noga med att berätta hur cellgiftsbehandlingen påverkar våra chanser framöver. Det som åker på stryk är äggproduktionen. Av den anledningen kommer vi att få remiss till IVF-kliniken på Huddinge Sjukhus där vi har möjlighet att plocka ut ägg och frysa in innan behandlingen sätter igång. Vi ska i alla fall prata med dem, men jag är tveksam till om jag vill göra det. En anledning är att behandlingen då fördröjs. En annan är att de inte fick så många ägg när vi gjorde IVF i höstas, och då gick inga att frysa. Dessutom har vi tre missfall bakom oss, så vi har oddsen emot oss där.

Kommer att jobba större delen av den här veckan, men tror att jag stannar hemma på torsdag eftersom jag fick telefontid kl 13. Med minst en timmer resväg till jobbet och lika långt hem blir dagen väldigt upphuggen om jag ska till jobbet före eller efter telefontiden. Det samtalet vill jag ta hemma där jag kanfokusera ordentligt på den information jag får. På kontoret är det aldrig självklart att ett avskilt rum finns ledigt när man behöver det, och det samtalet tar jag knappast i öppet kontorslandskap eller vid kaffemaskinen!

Dags för sängen nu. Tack och lov sover jag gott mest varje natt nu. Oron sätter sig istället i magen. God natt!