Full fart

Dag 8 i första FEC-cykeln. Kalendern idag innehöll bara det första av tre blodprov som ska tas inom cykeln, men det blev till slut att vi gjorde mycket mer än så. Eftersom immunförsvaret nu börjar sjunka en vecka efter behandlingen så måste blodstatus kollas några gånger. Tack och lov ska inget att proverna tas på en fredag, alltså kan jag ta dem på vårdcentralen i Gustavsberg (skulle det vara en fredag måste jag till Karolinska). Det var också tur att jag kom dit strax efter kl 13. Jag är svårstucken, och nu var jag lite svullen i kroppen och hon som skulle ta provet misslyckades med båda armvecken. För att kolla blodstatus behövs dock väldigt lite blod, alltså går det bra att sticka hål på en fingertopp och klämma fram den mängd som behövs. En förutsättning för att man ska kunna göra detta är dock att det inte går mer än några timmar tills transporten till Karolinska går iväg vid 14.30, därför att en annan typ av behålla används till blodet. Således behöver jag se till att komma mellan kl 13 och 14 även följande gånger.

Efteråt tog vi en sväng i det lilla Gustavsbergs centrum. Vi tittade runt i djuraffären som finns där, vilket var kul eftersom de har en del djur. Roligast är att de har en stor bur med två dvärgsilkesapor. Vi tog en fika på Delselius Konditori (med semla), jag hade aldrig varit där tidigare. Därefter åkte vi först hem till en kompis för att lämna av en sak, och naturligtvis hälsa på hennes hund, en jättefin Pumi. Sedan bestämde vi oss för att ringa på hos andra kompisar (de som blir nya ägare till Wilmas syster). Där blev vi kvar på te, och deras 10-åriga Parson Russel Terrier-tik parkerade sig i Bjarnes knä.

Jag ringde till Nina på kennel Cisconis, och fick höra att hon just då var lite arg på Wilma som hade lyckats klättra över ett galler…hur ska det här gå? Vi som planerar att spärra av trappan hemma med galler. Vi bestämde att vi ska besöka kenneln nu på lördag, det ska verkligen bli jättekul! Hoppas bara att jag fortfarande mår bra då.

Hur är det då på biverkningsfronten? Idag har jag fortfarande tinnitus lite från och till. Tandköttet har börjat bli påverkat, om jag känner med tungan så känns det liksom strävare än normalt, och ibland känner jag mig torr i munnen. Får se till att borsta tänderna extra försiktigt. Slemhinnorna i näsan är också påverkade, det sticker ibland såsom i början av en snuva. Sedan är jag naturligtvis trött, men kommer och går också under dagen. Helt plötsligt kan jag känna mig tvärtrött i kroppen. Det kommer bl.a. efter att jag har ätit. Igår tog jag en lugn och skön promenad i vårsolen (det är mars, så visst är det väl vår nu???), och då kände jag också helt plötsligt att det var tyngre att gå, så då tog jag det ännu långsammare. Ska se till att inte ta för långa promenader framöver. Jag är extra noga med att äta något så fort jag känner mig hungrig nu, det behövs bara lite för att dämpa det lätta illamående som annars kan komma. Ibland räcker det med bara en klunk yoghurt.

Troligtvis en vecka kvar tills håret börjar trilla. Jag kom på idag att jag ska leta runt på nätbutiker efter lämpliga sjalar, de behöver ju inte provas så det är ganska riskfritt att beställa. Funderar bl.a. på att beställa den här snygga Buffen från Addnature. Skönt att ha hemma till vargdags och i sportiga sammanhang. Imorgon blir håret kort, jag har lite svårt att fatta att det är dags…


 1. hej Maria, hittade dina sidor när jag slog på FEC. Min mamma, 72, börjar få FEC 17 mars och jag ville läsa om hur det fungerar.

  Tack så mycket för att du orkar skriva, jag läste alla dagar noggrannt!

  Mamma fick b-cancer när hon var 44, och har tidigare inte fått cytostatika, utan strålning och hormoner.
  Hon är trött nu då hon just haft vätska i hö lunga, som togs ut o hinnorna klistrades – pleurodes. Läkaren säger att de misstänket att hon inte svarar på hormonbehandlingen längre (aromatashämmare tror jag att gruppen heter) och därför testar de 3 ggr FEC o utvärderar. Hon går på RAdiumhemmet.

  Kämpa på!

  Kram Kersti, 44,
  som bor just nu i Helsingfors