Lägesrapport från trädgården

Fotade lite i trädgården idag, det kan vara spännande att jämföra med hur det ser ut om några veckor, allting växer så otroligt fort nu. Helt underbart. Bilderna har jag publicerat på Flickr så klicka på respektive bild för att se den i större format.

[jag har tagit bort dessa bilder från Flickr]
En liten rabatt infälld i altanen mot bodens sida där det växer löjtnantshjärtan (längst bort), tulpaner som slår ut vilken dags som helst, samt en underbar rosa pion närmast som inte har kommit lika långt ännu. Förra året blommade löjtnantshjärtan och pion samtidigt, får se hur det blir med det i år.

Närbild på tulpanerna, det verkar som om jag bara satte röda tulpaner i den här rabatten. Jag fick ett antal lökar härom året och jag minns inte så noga vilka sorter och färger det var.

Så här långt har alltså pionen kommit idag. Överst i bild är det en lök som växer som jag hittade bortslängd bakom carportlängan. Vet inte vad det är men gissar att det kan vara någon form av lilja. Kikade in på Weibulls vid Hötorget och studerade de lökar som de hade där.

Löjtnantshjärtan som kommer att få rosa blommor. Ser ut som om blommorna kan slå ut ganska snart.

Ytterligare fyra av de lökar jag hittade bakom carporten. Det här är en solig plats där jag kommer att plantera luktärtor som jag förkultiverar inomhus, därav ställningen.

En ädelsyrén som vi planterade förra våren ser ut att få blommor redan i år. Den här syrénen har rosa blommor och ser lite annorlunda ut än ’vanlig’ syrén.

När vi bodde i lägenhet tidigare hade vi ett litet träd i en kruka på balkongen, ett japanskt dvärgvide. Vi har tryckt ner det i jorden här men jag vet inte om jag tycker att det gör sig så bra på den platsen. Kanske flyttar det något år, vi får se. Så här långt har i alla fall bladen slagit ut.

garden_090507_08
I vår entrérabatt har vi ett än så länge litet träd som blommar vackert i rosa och får rödaktiga blad. Det är rosenplommon och blir 3-5 meter högt.

Entrérabatten som vi anlade ganska sent förra sommaren. Än så länge ser den lite gles ut, jag tänker låta den ta form lite successivt. Just nu är det främst lökväxter som syns, men det finns flera funkior som knappt har kommit upp ur jorden ännu, samt alunrot som jag hoppas ska blomma i år. Tanken är att det ska vara en rabatt som har något att erbjuda under alla årstider. I hörnet mot planket har vi planterat två kaprifoler som kommer att få en spaljé att klättra på så småningom. Närmast en ligusterhäck som vi planterade i höstas så den är fortfarande tanig. Repet har vi där tills häcken har vuxit till sig för att skydda mot gårdens småungar som har trampat in i rabatten några gånger för mycket.

Vi har haft besök av rådjur, och vad jag kan se har de ätit i princip alla tulpaner i rabatten men inte rört allium. Tråkigt, vi får försöka skydda oss bättre mot rådjur nästa år.

En japansk blodlönn som vi fick förra sommaren. Kunde då inte bestämma var den skulle vara, så den har varit ’parkerad’ på baksidan. Idag flyttade jag den till entrérabatten, tror att den kommer att bli bra där. Blir den för stor få fågelbadet kanske flyttas en aning. Det verkar som om den kan bli ganska häftig, men än så länge är den oansenlig. Hoppas den inte tar skada av att jag flyttade den nu.

Det här är ett experiment. En hortensia som vi hade som krukväxt tryckte jag ner i rabatten när den hade blommat ut. Har ingen aning om hur den kommer att trivas och se ut, men bladen är på god väg! Ser nu att jag har lyckats sätta några lökar lite väl nära, men det får vara så tills vidare.

Såg på ett TV-program att man kan stoppa ner lavendelkvistar som blir över när man klipper ner lavendeln direkt i jorden, så jag testar det på en lite undanskymd plats på baksidan. Ska bli spänannde att se om de börjar växa eller bara vissnar ner.

Vi har inte riktigt fått ordning på baksidan ännu, men planen är att det bl.a. ska finnas en drivbänk för odling av diverse ätbart. Tills vidare har vi en liten temporär upphöjd odlingslåda där kryddväxterna huserar. Här hittar vi gräslök, basilika, timjan, citronmeliss, och så har jag tryckt ner några vitlöksklyftor som har börjat gro. Jag har också fått en underbar stor rosmarinplanta av svärmor, men den har jag inte hunnit plantera ut ännu. Den får inte plats i lådan, så den kanske får nöja sig med en stor kruka.

Vill med den här bilden berätta att vi är supernöjda med en högtryckstvätt som vi har köpt för att främst tvätta altanen. Det är en enorm skillnad på det som är tvättat (överst) och det som som ännu är otvättat. Hela altanen blir så mycket ljusare!


 1. Hej på er !
  Vilken underbar sida du har.
  Så informativ och upplyftande.
  Jättespännande trädgård dessutom, funderar själv på att flytta från detta underbart vackra ställe till ett annat…..:-)
  Pussa Wilma
  Mvh Nina