Trädgårdsrapport

Här kommer några dagsfärska bilder från trädgården. Det har hänt en del sedan jag senast rapporterade den 7:e maj…

[jag har tagit bort dessa bilder från Flickr-kontot]
I entrérabatten kom det i alla fall några tulpaner som rådjuren inte har mumsat i sig. De har i princip samma lila färg som de alliumbollar som håller på att slå ut. Rosenplommonträdet har nu blommat klart. I höst ska jag nog flytta om alliumlökarna lite så att de hamnar i tydligare grupper. De är så höga och ser ut som spröt som är jämt fördelade över hela rabatten. Inte så tilltalande som det skulle kunna vara.

Detalj från entrérabatten: höstanemonerna har redan fått ordentligt stora blad.

En av alunrotplantorna har börjat få blomstängler. Ska bli jättespännande att se den blomma. Minns inte om den här sorten får vita eller rosa blommor, jag har två olika sorters alunrot.

Sorgebarnet. Den japanska blodlönnen ser inte ut att må så bra. Den har tappat de små blad som hade kommit. I höstas fick den mjöldagg, det kanske den inte klarade av, eller så var det inte så bra att jag flyttade den nu på våren. Jag ska nog köpa en ny planta, har sett en granne som har en och den är fantastiskt fin! Färgmässigt blir den också perfekt i entrérabatten där det är mycket lila och rosa.

Funkian växer fort. Den är fascinerande eftersom den vissnar ner helt och hållet på vintern, man ser inget alls ovanför markytan.

Syrénen blommar, men eftersom det är en ädelsyrén så doftar den inte. Tyvärr. Det visste vi inte när vi köpte den. Kan tänkas att vi sätter en syrén till, då en vanlig doftande bondsyrén.

Lupinen är stor i år. Den kommer att få blå blommor som troligtvis börjar slå ut inom den närmsta veckan.

Om någon som läser detta känner igen den här växten, skriv gärna i en kommentar vad det är för något. Jag tror att det är någon form av lilja, men är inte säker eftersom jag hittade lökarna som jag tryckte ner i marken på vinst och förlust tidigare i vår.

Löjtnantshjärtan i full blom, och pionen, som också får rosa blommor, har fullt med knoppar. Några veckor till så…

Den lilla ”köksträdgården” nedanför altanen där vi inte har gjort iordning marken ännu. I den bortre pallkragen finns det en risk att jag har för lite jord för att de morötter som jag har satt där ska bli något. Vi får se. Jag gillar planteringsexperiment!

Uppe på altanen odlar jag fler ätbara växter i krukor. Köpte en smultronplanta mest för att den är så gullig, det blir väl inte så många bär på en planta.

IMG_1314
Monstret. I en stor och aptung kruka på altanen står en änglatrumpet som växer så det knakar. Fick ett skott av svärmor förra sommaren. Hon har en änglatrumpet som är ett träd på sin balkong. Vi har den stående som en avdelare mot grannens altan, och den ger lite tropisk känsla främst p.g.a. de stora bladen.