Tankar om kirurgi

Idag ringde en tidigare kollega till mig som jag träffar ganska sällan. Hon hade fått höra att jag har bröstcancer och hon berättade att hon själv fick den diagnosen 2004 då hon var 36 år och ammade, vilket var efter att hon slutade hos oss. Det var skönt att få prata lite med någon som har gått igenom det hela som jag dessutom faktiskt känner. Jag visste inte att Taxotere är ett relativt nytt läkemedel, när hon behandlades pågick en studie för att testa Taxotere, alltså för bara fem år sedan. Hon berättade också om operationen som hon gjorde på Karolinska, hon fick ligga kvar i tre dagar och slapp då ha dränage när hon väl åkte hem. Jag har läst en annan tjejs blogg, hon har nyss opererat sig i Skåne och hade fortfarande dränage när hon åkte hem. Vet inte om det är olika länge som man behöver dränage eller om detta hanteras olika i olika landsting?

Samma tjej (inte min tidigare kollega) har nu skrivit ett inlägg om sin bröstoperation, låter inte så farligt tycker jag. Tidigare kollegan sa också att hon inte hade ont så länge efter att ha tagit bort bröst och lymfkörtlar, däremot hade hon mer ont efter rekonstruktionskirurgin som hon gjorde några år senare.

Jag antar att s.k. direkt rekonstruktion inte blir aktuell för mig, det försvårar undersökning och jag ska ju fortsätta medicinering och säkerligen genomgå uppföljningsundersökningar efter operationen. Så det får bli protes och dyr special-bh med ficka för protesen för min del. Ska man ha bikini behöver man också en specialvariant med ficka, likaså sport-bh.

Hoppas att modet inte sviker mig när jag ska börja träna på gymet igen och ska byta om och duscha tillsammans med alla små tonåringar. Fast jag kan ju alltid bli en sån som bara tar på mig en jacka och åker hem och duschar…

Det blir nog inte att jag åker till stan något den här veckan, verkar inte som om jag kan lämna Bjarne ensam med Wilma så länge, hon är inne i en period där hon tidvis är ganska besvärlig, och då blir det svårt för Bjarne att jobba om jag inte kan se efter Wilma och sysselsätta henne. Jag är borta tillräckligt i nästa vecka med läkarbesök och behandling. Kanske kan jag stjäla till mig några timmar på stan efter läkarbesöket…bara jag inte behöver transfusion igen och de tappar bort mitt blodprov igen. Funderar också på att åka hem själv efter behandlingen, jag har ju mått bra varje gång så slipper Bjarne lägga en massa timmar på det.


 1. Hej Maria! Åkte in på din blogg via någon annans, kommer inte ihåg vilken.
  Jag har börjat läsa din blogg från början men har inte läst igenom den än. Hur som helst är vi lika gamla o har bägge diagnosen Bröstcancer.
  Jag fick min diagnos i december, då jag oxå gjorde en tårtbitsoperation. Började med cytostatikan i februari. 3 FEC och 3 Taxotere. Den sista fick jag den 19 maj o på måndag börjar strålningen, 4 dagar i veckan i 5 veckor.
  Just nu väntar jag på att håret ska växa ut igen för jag saknar det så!
  Hoppas du har det bra,
  kram Monne


Warning: Undefined variable $trackback in /home/dahlinst/curlygirl.se/wp-content/themes/responsive_2012/comments.php on line 42