Tips och tricks för metallslöjd med enkla medel

Värmebölja. Skönt att stanna inomhus under dagens varmaste timmar. Jag håller mig till mitt arbetsrum och verkstad, med fönster åt norr så att solen inte når dit förrån på kvällen. Tänkte passa på att dela med mig några tips och tricks på temat metallslöjd och smyckestillverkning.

  • Sterling silver är inte det enda materialet man kan jobba med. Det är också dyrt, särskilt innan man känner sig säker på handen. Vill man t.ex. öva figursågning är aluminiumplåt ett jättebra billigt alternativ. Aningen dyrare men betydligt billigare än silver är kopparplåt. Clas Ohlson har både och, kopparplåt i 0,5 mm, aluminiumplåt i 0,5, 1,0, 1,5 och 2,0 mm. De har också plåt i mässing och stål som jag inte har testat. Tror att det kan vara lite hårt att såga i stålplåten.
  • Till smältemalj, Karomail, som finns att köpa hos Slöjd-detaljer, rekommenderas användning av kopparplåt som bas. Jag testade dock med aluminiumplåt och det går jättebra! Att tänka på med aluminium är att det är en lätt metall, så smycket får inte samma tyngd som om man använder kopparplåt. Ett alltför lätt smycke faller inte så snyggt utan fladdrar omkring. Testa att använda lite tjockare aluminiumplåt.
  • När du ska borra i plåt eller plexiglas (akrylplast) är det lätt hänt att borren slinter och du får fula märken på ytan. Använd ett eller helst alla av följande tips så går blir resultatet bättre: borra från baksidan (ev. märken hamnar då inte på framsidan), gör en liten fördjupning först så att borren ”fäster” på rätt ställe med t.ex. en pryl, sätt en bit maskeringstejp på ytan så halkar borrstiftet inte iväg så lätt.