Tvåårskontroll

Var på återbesök hos onkologen på Radiumhemmet idag, tvåårskontroll skulle man kunna kalla det. Efter det här besöket ska jag bara på kontroll en gång om året, jämfört med tidigare två gånger om året. Idag träffade jag en ny läkare (igen), och jag tyckte jättemycket om henne. En ung tjej i trettioårsåldern som verkligen var trevlig och närvarande, hade läst på min journal ordentligt, var tydlig och pedagogisk. Det var också mitt första besök hos en onkolog utan att vara darrig och dålig i magen av oro. Nu hade jag inte gjort så många undersökningar inför det här besöket, men alla blodvärden var i alla fall bra. Mammografi ska jag få remiss till inom nära framtid, det var ett år sedan nu.

Men provtagningen imorse var lite knepig. Först så fanns det ingen remiss hos labbet, så jag fick gå upp till Bröst- och sarkommottagningen och jaga rätt på en sköterska som tack och lov kunde ordna med remissen utan att behöva få tag i en läkare. Sen så fick jag erfara att svårstucken blir nästan omöjlig en kall vinterdag. Hon som skulle ta blodprovet provade inte ens att sticka i armvecket, hon hittade ingen ven där. Ett stick på handryggen, men utan blod. Slutade med att hon fick sticka mig på fingertopparna och ”mjölka” mig på blod. Det tar en stund…

I förra veckan var jag på ett annat läkarbesök på Radiumhemmet, hos en ärftlighetsläkare. Förra våren gjorde jag en ärftlighetsutredning och tog blodprov för genetisk analys. Skulle ha fått svar redan i augusti, men det brevet verkar ha försvunnit i posten. Men bättre sent än aldrig. Jag har inga muterade gener (BRCA1 eller BRCA2) som skulle tyda på ärftlig cancer, utan jag har haft otur. HER2-positiv cancer är dessutom sällan ärftlig.

Jag fick också en lite statistiklektion. De har ett datorprogram där de matar in min släkts cancerhistoria (farmor, mormor, mormors systrar), med typ av cancer och ålder vid insjuknandet, samt resultatet av den genetiska analysen. Programmet hade då räknat fram att risken för att jag ska få cancer i det andra bröstet är 17%. Rekommendationen baserat på det är inte att operera bort bröstet i förebyggande syfte, men att om jag så önskar gå på tätare mammografi än vad som omfattas av det ordinarie screeningprogrammet. Även min syster kan få gå oftare eftersom hon baserat på statistiken och att jag har haft cancer har en högre risk än genomsnittet.