Beskrivning: hur jag gjorde Sarahs hänge

Nu ska jag försöka mig på att skriva en enkel silversmides-tutorial. En kompis ville beställa ett hänge, och vi diskuterade några olika formidéer. Hon ville ha något med lite tyngd, och slutligen bestämde vi oss för en kvadrat av tjockt gods. Så här ser det färdiga smycket ut, kvadraten är 3 mm tjock:

(klicka för större bild)

Formen var enkel, men det låg en utmaning i hur jag skulle få till en såpass tjock kvadrat. Det finns att köpa silverplåt i tjocklek upp till 4 mm, men jag blir kallsvettig av tanken på att försöka såga i den. Alltså skulle jag behöva bygga ihop formen av mindre delar. Ett alternativ vore att såga till fyra lika långa stavar av fyrkantstråd (3 eller 4 mm) och löda ihop dessa (alternativ 1 nedan). Jag bedömde att det skulle bli svårt. Till att börja med vet jag av erfarenhet att det är svårare än man kan tro att såga genom tjock tråd. Sågbladet kläms och går av. Man skulle också behöva få till perfekta 45-gradiga hörn för att lödningen skulle bli bra. Vidare skulle jag behöva få tråden helt rak. När man köper tråd så är den rullad i butiken, så den är inte helt rak. En fördel med detta förfarande vore dock att det inte blir så mycket spill.

Nej, det fick bli en annan lösning. Det jag gjorde var att såga ut två lika stora kvadrater ur 1,5 mm tjock plåt, sedan klistrade jag på en likadan mall på båda kvadraterna för att såga ut de inre kvadraterna. De två bitarna blev inte exakt lika i formen, men det spelar mindre roll med det här förfarandet. Det blev ganska mycket spill i form av de utsågade inre kvadraterna, men jag planerade min sågning så att jag fick så stora hela bitar som möjligt, som jag kommer kunna använda till något annat.

Jag lödde sedan ihop bitarna innan jag började fila. Det gick bra med bara två sorters lod, men det var lite av en chansning. Jag lödde var och en av de fyra sidorna var för sig, två med hårt lod och två med halvhårt lod. Jag la fyra små paljor av lod på skarven på respektive sida, jämt fördelade. Det tog en stund innan det hårda lodet smälte eftersom godset totalt sett var så tjockt, 3 mm.

När lödning var klar var det bara att börja fila. Det gick bort en del material, men resultatet blev riktigt bra. Man kan se lite av skarven på en av sidorna, i övrigt ser det ut att vara en solid bit silver!