Gamla Karolinska

I skuggan av byggkranarna för Nya Karolinska ligger det gamla Karolinska. Här känns det som om tiden i stort sett stannade någon gång på sjuttiotalet. Ett enda ord kan beskriva helhetsintrycket: slitet. Det enda moderna är de platta tv-apparaterna som hänger ovanför varje säng som man kan hyra per dag. Femtio bagis för första dagen, sedan en fallande skala för ytterligare dagar.

Lokalerna är fysiskt väldigt slitna. I alla fall på avdelningen där jag ligger. Färgen är avskavd på exempelvis dörrar och element. Men det värsta med en såpass sliten miljö är att den trots städning inte ser ren ut. Missfärgningar och slitna material. Draperiet mellan våra sängar hänger på en stång som lutar och nu har tejpen som höll draperiet på plats lossnat. Bara ett exempel.

Vårdpersonalen är hur som helst toppen, och det är viktigt. Däremot behöver de nog se över städpersonalen och/eller göra något åt kvalitetskraven på städning. Det jag ska berätta nu är inte trevligt. På toaletten i vårt rum är det alldeles svart nere i toaletten. Det går kanske inte längre att få rent, så det får vi nog stå ut med. Men de bruna intorkade men en gång i tiden kladdiga fläckarna på väggen vid pappershållaren finns det inga ursäkter för. Tyvärr finns det ingen tvekan om vad det är. Jag påpekade för personalen igår. Blir intressant att se om de städas bort idag, om det nu är städning alls på söndagar.

Och varför sitter jag och bloggar så tidigt på morgonen? Jag är för öm i ryggen för att kunna ligga ner längre, trots att jag knappt har sovit på tre nätter. Kanske testar med en insomningstablett kommande natt, sömnen behövs trots allt. Rumskamraten testade en nu i natt och tyckte att det funkade. Ingen obehaglig känsla, bara somnade naturligt. Jag nojjar lite över att det ska kännas som att jag glider iväg fort som vid narkos, men att jag ändå inte somnar direkt utan försöker kämpa för att hålla mig vaken. Detta har jag haft mardrömar om tidigare som jag kommer ihåg ovanligt bra.

Nu är det nog någon timme kvar till frukost, det är skiftbyte nu vid sju och frukost får man av dagpersonalen.