Lakritskola med citron och flingsalt

Lakritskola

Det här börjar visst bli en gör-det-själv blogg. Idag vill jag dela med mig av ett recept på lakritskola som jag hittade och gjorde till jul. Gudomligt gott, och mycket sött! Receptet är från Systrarnas Bakblogg. Jag återger det här med några kommentarer.

 • 3 dl vispgrädde
 • 3 dl strösocker
 • 1 dl ljus sirap
 • 3 msk kakao
 • 2,5 tsk lakritspulver eller c:a 10 krossade Turkisk Peppar
 • rivet skal från en citron
 • 1 tsk flingsalt

Gör så här:

 1. Klä en form, c:a 15×20 cm, med smort bakplåtspapper.
 2. Blanda grädde, socker, sirap och kakao (siktat) i en tjockbottnad kastrull.
 3. Koka upp under omrörning och koka kraftigt till 123 grader.
 4. Rör ner lakritsen.
 5. Häll smeten i formen, strö över flingsalt och citronskal och låt stelna i kylskåp.
 6. Klipp eller skär kolan i c:a 50 bitar.

Kommentarer:

 1. Om du vill att kolan verkligen ska smaka lakrits, öka på mängden lakritspulver, och använd gärna både lakritspulver och krossad Turkisk Peppar. Jag hittade lakritspulver på ICA, av märket Kung Markatta.
 2. Jag använde en teflonklädd kastrull istället, det går jättebra. Se till att det är en rejält stor kastrull, när det börjar koka så stiger smeten ganska rejält för att sedan minska när det blir segare. Och det är jättelätt att rengöra kastrullen efteråt.
 3. Tipset med 123 grader är toppen! Jag använde en digital stektermometer som fick ligga i hela tiden medan jag rörde om.
 4. Det är enklare att skära kolan i jämna bitar om den inte har stelnat helt.