IE 10, du som var så lovande

ie10

Här kommer ett litet gnäll-inlägg. På min hemdator kör jag sedan några månader tillbaka Windows 8. Det är en del nytt att vänja sig vid, men nu är vi vänner. Kanske inte bästa vänner ännu, men det kanske kommer den dag jag förstår meningen med apparna man kan ha på startskärmen. Just nu känns dessa rätt meningslösa på en desktopdator.

Som webbutvecklare har jag däremot ännu inte blivit särskilt god vän med Internet Explorer 10. Ja, det finns äntligen stöd för nya, användbara features i CSS3 som textskugga och transformationer, men…det är ju IE. Och med varje ny version av IE upptäcker man nya saker som inte fungerar. På min egen blogg så visades vissa sidor inte alls, det blev bara vitt. På dessa sidor hade jag infogat delningsknappar via Jetpack för WordPress. Så dessa har jag nu tagit bort tills vidare. Något som inte heller fungerar är att visa bilder via Fancybox. Sitter du på IE10 och klickar på t.ex. slumpade smyckesbilder så blir det bara vitt, eller snarare ljusblått, på hela sidan.

Detta kanske inte verkar så värst allvarligt, men jag har en kund som har ett pressrum som levereras via Mynewsdesk som länkas in via en iframe. Detta visas inte heller i IE10. Det är betydligt mer allvarligt. Vad hände med en av grundprinciperna i HTML5, att hellre fria än fälla? Ingen webbesökare är väl hjälpt av att en sida blir helt blank för att det finns något litet fel i koden. Visa det som går att visa!