Lymfödem kan bli bättre

Eftersom många av de som besöker min blogg kommer hit efter en Google-sökning på något bröstcancer-relaterat (eller silver-relaterat), så kanske det är av intresse att läsa om hur det är med lymfödemet så här några år senare.

När jag först besökte en lymfläkare så tryckte hon på att jag inte skulle gå upp i vikt, och att mitt dåvarande BMI på drygt 25 var bra. Nu har jag istället ett BMI på drygt 22, och behöver inte egentligen använda kompressionsärm annat än när jag tränar. Och kanske om det är väldigt varmt (vi får väl se i sommar). Numera ser jag alltid senorna på handryggen 🙂

Så drabbas du av besvär med lymfödem, överväg att gå ner i vikt. Det kommer inte att försvinna, men besvären blir lindrigare, och det förvärras inte lika lätt. Är du däremot redan ordentligt smal är risken istället mindre att du drabbas av besvär till att börja med.

En annan sak som lindrade besvären var bröstrekonstruktionen, därför att en del ärrvävnad avlägsnades.